20 Mart 2009

Bakıma devam

Çarşamba günü arının yanındaydım. Arı polene yüklenmiş. Bal çok az Kovanlarda bol yavru olması nedeniyle gelen bal yeterli olmuyor ve beslemek gerekiyor.
Arının getirdiğiyle tükettiği arasında denge olsa beslemeyi kesmeyi düşünüyorum.
Aslında arıyı erken uyandırıp yavruya açarak içindeki balın bitmesine sebep olan benim, şikayet edende benim :) Bugün 75 arıya 30 petek daha verdim. Tabi şurup ta verdim.
Arıyı eşitlemeye çalışıyorum. Hepsini 9-10 çerçeveye getirip ardından 2 şer çıtasını hemen yanına bölmeyi düşünüyorum. Hem elimde narenciyeden bal almak için güçlü arı olmasını, hemde 75 kadar 2 şer çıtalı ve taze analı arı olmasını istiyorum. Bu arılarında yaylada arıya benzemesini umuyorum.
Bunun için geçen sene en verimli bir kaç kovanımdan larva transferiyle ana arı üretmeye hava sıcaklıklarına ve bal gelimine göre tahmini olarak Mart 29-30 gibi başlayacağım.
Nisan 7 gibi bölmeleri yaparım. Nisan 10 gibi de bu bölmelerde oluşan yüsükleri parçalayıp, kendi yetiştirdiğim yüsükleri takarım.
Gerisini sonra düşüneyim.
Daha iyi nasıl yapabilirim bilemiyorum. Arıcı dostlarım. Benim aklım bu kadara erdi.
Fikirlerinizi bekliyorum.
Selamlar, iyi çalışmalar ve başarılar temennisiyle hoşçakalın.

2 yorum:

Şükrü KOCA dedi ki...

Merhaba Mustafa Hocam,
Allah kolaylık versin. Anaarıları çiftleştirdikten sonra arılarınızı bölseniz. Daha verimli bir iş yapmış olmaz mısınız? Çünkü nisan ayındaki çıkacak anaarılar çifteşip yumurtlayıncaya kadar 15 gün geçer. Bundan sonra da böldüğünüz arıların hemen güçlenmesi zorlaşır.
Selametle kalın

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

mevsime göre düşünceniz iyi görünüyor ana arı kabulu kesin olurda ana arı yumurtlamaya başlayana kadarki süre arının güçlenmesi için çok önemli sonuçta iki çıtalık koloniler epey bir süre yumurtasız kalacak buda dezavantaj gibi geliyor bana ama sizdede yılların tecrübesi ve yaşanmışlığı var başarılı olmanızı diliyorum canı gönülden sevgilerle